Alessandro Vago

Full Stack Engineer

'Door het uit te proberen, ontdek je zelf hoe het moet.'

De magie van technologie

Als kind vond ik het al leuk om elektronisch speelgoed uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Op die manier speelde ik met robots, elektrische autootjes, maar ook met muziek en later computers. Een beetje prutsen, dingen proberen. Dat is mijn manier om te snappen hoe het werkt. Gewoon uit nieuwsgierigheid, omdat ik het leuk vind. En ik doe het nog steeds eigenlijk, zowel op werk als met mijn side projects thuis en wanneer ik muziek maak. Ik speel graag met technologie en zie programmeren als iets magisch: je kunt de echte wereld beïnvloeden met virtuele technieken. Dat fascineert me nog elke dag.
 

Gevoel van een snelle start-up

Als Full Stack Engineer ben je programmeur, dus ik houd me bezig met de technische kant van verschillende projecten binnen NN, zowel front-end als back-end. Op het moment werk ik aan Powerly, een platform waarmee we mensen helpen ontdekken hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. Daarin werk ik samen met de UX Designer: ik breng zijn ideeën tot leven en ontferm me over de technische vraagstukken. Hoe moeten we omgaan met data van bezoekers? Hoe integreren we input van derde partijen? Van alles.

Powerly doe ik nu fulltime, maar projecten wisselen elkaar hier best snel af. We richten ons op innovatie, dus we zijn vooral betrokken bij de beginfase van projecten. Door die veelzijdigheid en het hoge tempo voelt het bijna alsof ik bij een start-up werk.

Experimentele mindset

Ik heb heel veel vrijheid in mijn werk. In essentie moet ik issues oplossen, maar de manier waarop ik dat doe, is helemaal aan mij. Ik bepaal welke technologie ik toepas en hoe ik het aanpak. Dat vind ik heerlijk. Het is veel experimenteren, trial and error. Wat werkt wel en wat niet? Daar leer je heel veel van, want door het uit te proberen, ontdek je zelf hoe het moet in plaats van dat een ander je dat vertelt. Daarnaast delen we onderling de kennis die we uit eigen ervaring opdoen, dat hoort er ook bij. 

Thuis experimenteer ik ook veel. Ik heb allerlei projecten waarbij ik lekker kan spelen met technologie. Zo heb ik bijvoorbeeld een machine gebouwd die zelf cocktails mixt. En momenteel sleutel ik aan een volledig geautomatiseerd irrigatiesysteem voor mijn basilicumplant. Ik hoef hem straks niet meer zelf in leven te houden, handig toch?!

Verder ben ik een enorme muziekliefhebber en maak ik ook veel muziek. Ik zing en heb een stuk of 5 gitaren. Componeren is, net als code, een kwestie van trial and error. Net zo lang pielen en proberen tot je de perfecte melodie hebt. Je kunt wel zeggen dat de experimentele methoden die ik bij NN kan toepassen, echt bij mij en mijn mindset passen. Ik zou het niet anders willen en kunnen.
 

Uit alle windstreken

Ruim een jaar geleden solliciteerde ik vanuit Italië op deze baan bij NN. Nu werk ik in Nederland, maar ik ben zeker niet de enige expat! Er hangt een internationale sfeer. En al die collega's uit andere windstreken, die prikkelen ook mijn nieuwsgierige karakter. Iedereen voegt iets anders toe aan het team, iets nieuws. Verschillende mensen brengen verschillende perspectieven mee en dat maakt je als collectief creatiever. Bovendien schept het een band, met sommige collega's ben ik goed bevriend geraakt. We maken graag muziek samen of ik kook voor ze. Ik heb het ongelooflijk getroffen met zoveel leuke én slimme mensen om me heen.

Op zoek naar een specifieke vacature?

Maak een jobalert en ontvang de meest recente matchende vacatures in je inbox.